Telekomünikasyon Nedir?

Telekomünikasyon Nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde telekomünikasyon daha da önem kazanmaya başlamıştır. Telekomünikasyon temelde her tür metin, sinyal, video veya ses iletimini sağlar. Bu nedenle bilgi alışverişini gerçekleştirmek önemli bir teknolojidir. İletişim katılımcıları bu bilgi akışını telekomünikasyon veya elektromanyetik radyasyon yöntemleriyle sağlanan kablolar aracılığıyla sağlar.

Günümüzde sıklıkla kullandığımız telefon, internet ve fiber optik teknolojisi telekomünikasyonun en somut örnekleridir.

Radyo

Marconi (Marconi), 1901'de radyo dalgalarıyla ilgili bazı önemli gelişmeler başlatan ünlü İtalyan mucitlerden biridir. Radyo dalgalarının Atlantik Okyanusu'na iletilebileceğini kanıtladıktan sonra kablosuz iletişimin yolunu açtı. Bir dereceye kadar kablosuz telgraf telsizin başlangıcı olarak kabul edilir.

1900'lerin başında çeşitli sesler ve müzikler ortaya çıksa da bu istenen başarıyı getirmedi. Bununla birlikte, Birinci Dünya Savaşı sırasında, telsizlerin kullanımı büyük ölçüde gelişmiştir. Savaştan sonra ticari yayıncılık büyük başarı elde etti. İster haber ister eğlence olsun, yayın hayata büyük bir renk katar. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1930'ların başında stereo FM yayını ivme kazandı.

Telgraf ve Telefon

1837'de ilk ticari telgraf örneği oluşturuldu. Cihaz yeni bir buluş olarak kabul edilmiyor. Ancak elektromanyetikte heyecan verici bir gelişme olarak kabul edilmektedir. Transatlantik telgraf kablosu 1866'da oluşturuldu. Telefon, 1876'da A. Bell tarafından özgür bir çalışma ortamında icat edildi. Elbette A. Meucci, cihaza ses ve elektrik ileten ilk cihazı yarattı. 1878'de ilk ticari telefon hizmeti organizasyonu Londra'da kuruldu.

Televizyon

Telekom, esas olarak Fransız kökenli olduğu için insanların ilgisini çekiyor. "Tele" Yunanca'da mesafe, Latince'den "Coommunicare" ise paylaşmak anlamına geliyor. Telekomünikasyon terimi ilk olarak 1904'te E.Estaunie tarafından kullanıldı. 1923'te insanlar iyonosfere çarptıktan sonra radyo dalgalarının dünyaya geri döndüğünü fark ettiler. Daha doğrusu, bazı bilim adamlarının bu konudaki iddiaları kanıtlanmıştır. Bu deliller, bir şekilde yurtdışı alışverişlerin önünü açmaya başladı. Aynı yıl televizyon, J. Baird tarafından icat edildi. Titreyen görüntü bir süre sonra düzeltilir. Başlangıçta, Baird mekanik diskleri tercih etti; ancak, rakipleri TV'de çeşitli araştırmalar yaptı ve odak noktaları elektronik işlemeydi. 1930'dan sonra beyaz eşya ile dünyayı görmeye başladı.

Bilgisayarlar ve İnternet

1940'ta G. Stibitz, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğul hesap makinesinde teletypewriter'ı kullanmaya çalıştı ve başarılı sonuçlar elde etti. Stibitz tüm hesaplama sonuçlarını başka bir alandan elde etti. Ana bilgisayar yapılandırması 1970'lerde çok popülerdi. O sırada, bazı araştırmacılar merkezi bir sunucu kullanmadan mesaj göndermenin yollarını keşfetmeye başladılar. Bu çalışmaların sonuçları dört düğümlü bir ağ oluşturmuştur. Bu düğümlerin sayısı 1980'de 200'ün üzerine çıktı. Bu gelişmelerle birlikte ARPANET doğdu. ARPANET ve diğer ağlar İnternet'i doğurdu.

Telefon ve internet yoluyla genel iletişim arabuluculuğu yapan şirketler, telekomünikasyon topluluğunun bir parçasını oluşturur. Şirket bilgi ve veri akışını sağlamak için altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Uydu şirketleri, İnternet sağlayıcı şirketler veya kablosuz operatörler en önemli grup olarak kabul edilir.